Skip to content
Energooszczędny dom architekta Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
02.06.2011.

ImageBelgijski architekt Mark van Acker projektując dom dla siebie postawił sobie dwa założenia: brak podziału na wnętrze i ogród oraz energooszczędność. Willa van Ackera położona jest w centrum zalesionego obszaru miasteczka Loppem w północno-zachodniej Belgii.

Aby zoptymalizować układ pomieszczeń w stosunku do światła słonecznego oraz widoku z okien, dom został wybudowany na planie litery L. Dom podzielono na dwie kondygnacje. Na parterze północnego skrzydła znajduje się sypialnia, łazienka i garaż, a na skrzydle wschodnim znajduje się przestrzeń mieszkalna. Na pierwszym piętrze mieści się przestrzeń biurowa. Każde z pomieszczeń posiada przestronny, otwarty charakter i płynnie przechodzi jedno w drugie.
Aby uzyskać jak największą transparentność kondygnacji parterowej od strony zieleni drzew van Acker użył do jej wykonania wielkich paneli szklanych.
Każdy detal budynku spełnia warunki zrównoważonego budownictwa.

- Chciałem zaprojektować willę, w której przestrzenie mieszkalne, wypoczynkowe i przeznaczone do pracy płynnie przechodzą jedna w drugą – tłumaczy Mark van Acker. - W rezultacie powstał budynek, który – dzięki dużym otwartym przestrzeniom i wielu przeszkleniom – wystawia na próbę sztywność granic pomiędzy wnętrzem a otoczeniem zewnętrznym - dodaje.


Źródło: architektura.info

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Portal Budownictwa Pasywnego budownictwopasywne.pl to: domy pasywne , termomodernizacja , dom pasywny , budynki pasywne.
To także informacje i artykuły na tematy takie jak rekuperator , gruntowy wymiennik ciepła , ocieplanie oraz docieplanie i budynek pasywny.

Open source tools